MITOXONDRIYA VA ENERGETIK METABOLIZM - Irgasheva Umidabonu Gʻulomjon qizi; Toshtemirova Shahnoza Umarjon qizi (PEDAGOGS, 2025)
Maqolada mitoxondriyaning hujayra energetikasidagi markaziy rolini, uning strukturasini va funksiyalarini tahlil qiladi. Mitoxondriya, hujayra ichidagi energiya ishlab chiqarish markazi sifatida, ATF (adenozin trifosfat) sintezida ishtirok etadi, bu esa hujayra faoliyatining asosi hisoblanadi. Maqolada mitoxondriyaning nafas olish jarayonlaridagi o‘rni, energetik metabolizmda ishtirok etuvchi fermentlar va ularning regulyatsiyalash mexanizmlari muhokama qilinadi.Shuningdek, bu maqola ilmiy tadqiqotlar va amaliy tibbiyot uchun muhim ahamiyatga ega bo‘lib, mitoxondriyaga oid bilimlarni kengaytiradi.