QADIMIY SHARQLARI HAYOTIDA QADRIYATLAR RIVOJI VA UNING BUTUN DUNYO SIVILIZATSIYASIDAGI O‘RNI - Shamsiyev Shohruz Yo'ldosh o'g'li (PEDAGOGS, 2025)
Annotasiya: Qadimiy Sharq va O‘rta Osiyoda qadriyatlar tizimi juda qadimdan shakllanib, asosan axloqiy va diniy nuqtai nazardan ilgari surilgan. Bu davrda qadriyatlar insonning ma’naviy holatini va jamiyatdagi o‘rnini belgilovchi asosiy me’yorlar sifatida qaralgan.Qadimiy Sharq va O‘rta Osiyo sivilizatsiyalari jahon madaniyatiga beqiyos hissa qo‘shgan. Bu hududlar ilm-fan, falsafa, san’at va adabiyotda bir qator yirik yutuqlarga erishgan. Ayni paytda qadriyatlar bilan bog‘liq g‘oyalar, masalan, adolat, ezgulik, halollik, inson huquqlari kabi tushunchalar, butun dunyo xalqlari va madaniyatlari tomonidan qabul qilingan va rivojlantirilgan.