SHASHMAQOMNING NAZARIY ASOSLARI - Maxmudova Durdona Baxtiyor Qizi (PEDAGOGS, 2025)
Shoshmaqom — o‘zbek musiqa san’atining eng muhim va qadimiy janrlaridan biri bo‘lib, uning nazariy asoslari va ijro tamoyillari o‘rganilmoqda. Ushbu mavzuda shoshmaqomning tuzilishi, uning musiqa teoriyasi va estetik prinsiplari yoritiladi. Shoshmaqomning nazariy asoslari nafaqat musiqa, balki uning tarixiy rivojlanishi, falsafiy va madaniy jihatlari bilan ham bog‘liq. Tadqiqotda shoshmaqomning musiqiy shakllari, uning tarkibidagi maqomlar va ularning o‘zaro bog‘lanishi, ijro jarayonidagi ahamiyatiga alohida e’tibor qaratiladi. Shashmaqomning nazariy asoslari o‘zbek musiqa san’atining rivojlanishiga, uning muqaddamiyatini va zamonaviy musiqaga qo‘shgan hissasini o‘rganishga yo‘naltirilgan.