ODDIY VA YARALI (nospetsifik yarali kolit) KOLITDA ICHAK EPITELIYSINING MORFIFUNKSIONAL AHAMIYAT - Oripov F.S.; Qurbonova L.M. (PEDAGOGS, 2024)
Annotatsiya: Оvqat hazm qilish trakti shilliq qavatining diffuz endokrin hujayralari tizimining bir meyorda faoliyat ko'rsatishda muhim o'rin tutadi. Oshqozon-ichak traktining endokrin hujayralari keng ko'lamli mahalliy va tizimli ta'sirga ega bo'lgan bir qator biologik faol moddalarni ишлаб чиқаради, ular pirovardida organizmning o'sishi va rivojlanishiga ta'sir qiladi. Jigarning surunkali shikastlanishi bilan og'rigan urg'ochi kalamushlar avlodlarining ovqat hazm qilish traktining diffuz endokrin tizimidagi morfologik o'zgarishlarи ko'plab olimlar tomonidan o'rganilga. Boshqa mualliflar ichakdagi surunkali yalliglanishi bo'lgan urg'ochi kalamushlar avlodlarining ovqat hazm qilish traktining diffuz endokrin tizimidagi xarakterli o'zgarishlarni ko'rib chiqdilar. Zamonaviy morfologiyaning eng muhim masalalaridan biri bu normal faoliyat sharoitida va patologiyada to'qimalarning genezisi, differentsiatsiyasi, tuzilishi va sitofiziologiyasi. Ushbu muammolarni o'rganish sitologiya, gistologiya, endokrinologiya, embriologiyani yanada rivojlantirish va klinik patologiyada sodir bo'ladigan jarayonlarni chuqurroq tushunish imkonini beradi. Shu munosabat bilan odam va umurtqali hayvonlarning ichak epiteliysining me’yorda, eksperimental ta’sirida va ayrim turdagi oshqozon-ichak trakti (OIT) patologiyalarida filo- va ontogenez jarayonida yo‘g‘on ichakning endokrin apparati shakllanishi, tuzilishi va farqlanishi bilan bog‘liq masalalar ko‘rib chiqiladi.