KOLLEMBOLALARNING MORFOLOGIK TUZILISHIDAN BOSH QISMINING TAHLILI - Atoyeva Dilsora Odil qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Kollembola (collembola, springtails) yer sayyorasining barcha qit’alarida jumladan Arktika va Antarktikaning ayrim hududlarida yashovchi saprofaglar. Hozirgi kunda kollembolalarning turlar soni 10 mingdan oshadi va yangi turlarning tavsifi tufayli bu ko‘rsatgich doimiy ravishda o‘sib bormoqda [17]. Ular odatda 10 mm dan oshmaydi (odatda 1-2 mm), tanasi, boshqa hasharotlar kabi, bosh, ko‘krak va qorindan iborat. Shu bilan birga, ular bir qator o‘ziga xos strukturaviy xususiyatlarga ega bo‘lib, sakrovchi ayrisi, sakrovchi ayrisini ushlab turuvchi ilgagi va ventral naychasi mavjud. Bu guruhni Entognatha (jag‘li hasharotlar) sinfining bir qismi sifatida qaraladi. Tanasi boshdan, uch juft oyoqli ko‘krak qafasidan va qorindan iborat. Biz tana qismidan bosh qismini tuzilishining tahlilini o’rgandik.