BARQAROR RIVOJLANISHDA SOLIQ TIZIMINING O’RNI - Sanjarbek Xayrullayev (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Barqaror rivojlanish hozirgi kunda dunyo hamjamiyatidagi barcha davlatlar oldida turgan asosiy masalalardan biriga aylanib ulgurgan , bu iqtisodiy taraqqiyot, ekologik barqarorlik va ijtimoiy farovonlikni muvozanatlash uchun barcha iqtisodiy sektorlar bo’ylab integratsiyalashgan, aniq rejalarga asoslangan harakatlarni talab qiladi. Shu nuqtai nazardan, soliq va fiskal siyosat foydali instrument hisoblanadi, lekin shuningdek kam foydalaniladigan siyosat vositasidir. Ushbu tadqiqotda tadqiqot adabiyotlarni ko’rib chiqishdan foydalanadi. Natijalar shuni ko’rsatadiki, barqaror rivojlanishda soliqlarning funksiyasini maksimal darajada oshirish uchun keng qamrovli soliq islohotlarini o’tkazish zarur bo’lib, ular quyidagilarni o’z ichiga oladi: soliq tizimini soddalashtirish, soliqning progressivligini oshirish, soliq boshqaruvini kuchaytirish, soliq siyosatini ekologik va ijtimoiy siyosat bilan yaxshiroq integratsiyalash.