PARRANDACHILIKDA FITOBIOTIKLARDAN FOYDALANISH SAMARALARI - Eshburiyeva N.R.; Ubaydullayeva G.B.; Qo‘chqorova M.B. (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Hozirgi vaqtda sanoat parrandachiligining dolzarb muammosi antibiotiklarga nisbatan muqobil ozuqa qo‘shimchalarini ishlab chiqishdir. O‘simliklardan olingan tabiiy ozuqa qo‘shimchalari parrandalarning ozuqa hazmiga va umumiy salomatligiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi aniqlangan. Fitobiotik preparatlarning foydali jihatlari – tabiiylik, yuqori hazm bo‘lishi, toksiklikning past darajasi va nojo‘ya ta’sirlarning yo‘qligi. Fitobiotiklarning yana bir afzalligi ularning nisbatan arzonligidir. Chunki qimmat sintetik analoglardan farqli o‘laroq, ularni ishlab chiqarish uchun xom ashyo qulayroqdir. Maqolada sanoat parrandachilik sharoitida fitobiotiklardan foydalanish, ularning organizm rezistentligiga, ichak mikroflorasini normallashtirishga, ozuqa moddalarining yaxshiroq hazm bo‘lishi tufayli tuxum va go‘sht mahsuldorligini oshirishga yordam berishi yoritilgan.