MEDICINAL PROPERTIES AND PHYTOCHEMICAL COMPOSITION OF CAPPARIS SPINOSA L. - BEGMATOVA MALOKHAT KHUSHVAKTOVNA; ABDISALOMOVA MOHINUR (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Bugungi kunda dunyo bo‘yicha farmatsevtika korxonalarida ishlab chiqarilayotgan dori vositalarining taxminan 50% dorivor o‘simliklar xomashyosidan tayyorlanmoqda. Ko‘pchilik mamlakatlarda, shu jumladan, O‘zbekiston Respublikasida farmatsevtika sanoatini jadallik bilan rivojlanishi bunday korxonalarning dorivor o‘simliklar xomashyosiga bo‘lgan talabni keskin ortishiga sabab bo‘lmoqda. Shunday ekan tabiiy holda o‘suvchi dorivor o‘simliklar zaxiralarining chegaralanganligi tufayli farmatsevtika sanoati korxonalarning dorivor o‘simliklar xomashyosiga bo‘lgan talabini, dorivor o‘simliklar yetishtirish orqali qondirish bugungi kunning asosiy vazifalaridan biridir. Ana shunday o‘simliklardan biri Capparis spinosa l.