ROSSIYA VA OʻZBEKISTON MUNOSABATLARI - Boyto’rayev Sirojidin Usmon o’g’li; Ishxujayev Nurbek Sherzod o’g’li; Safarboyev Azamat Anvar o’g’li (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Oʻzbekiston – Rossiya aloqalari uzoq, tarixga ega. Oltin Oʻrda davlati sohibqiron Amir Temur zarbalari ostida barham topganidan keyin Rus davlati bilan Oʻrta Osiyo oʻrtasida elchilik munosabatlari oʻrnatishga harakat boshlandi.1464- yil Rus hukumati oʻz elchilarini bu yerga yubordi. 1490-yil temuriy Sulton Husayn Boyqaroning elchilari Moskvaga bordi. 16-asr oʻrtalarida Rus davlati Ashtarxon (Astraxon) va Kozon xonliklarini bosib olganidan keyin ikkala tomon birbiriga chegaradosh va qoʻshni boʻlib qoldi. Rus davlati ham Buxoro va Xiva xonliklari bilan aloqalardan manfaatdor edi.