KONLARGA BERILAYOTGAN HAVO OQIMINI YO‘NALTIRISH VA BOSHQARISH ORQALI ENERGIYA SAMARADORLIGINI OSHIRISH - Musurmanov Elyor Shirinkulovich; Umirzaqov Oʻtamurod Toshtemir oʻgʻli; Tuxtayev Shoxrux Ziyodulla o‘g‘li (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Аnnotatsiya. Konlarda oltin tarkibli rudalarni qazib olishda kon lahimlarini uzunligini ortib borishi va konlarni chuqurlashishi bilan birga lahimlarni shamollatish tarmog‘idagi havo miqdori ham mutanosib ravishda ortadi. Maqolada shaxtaga berilayotgan havo oqimini boshqarish, havo miqdorining shaxta tashqi va ichki yo‘qotishlari va aerodinamik qarshiliklarni kamaytirish uchun havo pardalaridan foydalanish masalalari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek murakkab shamollatish tizimlariga ega shaxtalarni shamollatishda energiya samaradorligini oshirish uchun bosh ventilyator qurilmasi va shamollatish kanalida tashqi havo yo’qotilishining kamaytirish uchun optimal shamollatish parametrlari bo‘lgan havo sarfi, havo oqimi tezligi va bosimi o‘zgarishi ko‘rsatkichlarning optimal qiymatlarini belgilash orqali tarmoqda havoni oqimini samarali boshqarish va taqsimlash usullari keltirilgan.