IKKI JISM MASALASI: YER VA SUN’IY YO‘LDOSH O‘RTASIDA MA‘LUMOTLAR UZATISHDA MATEMATIK TAHLIL - Ergashev Abdirashid Izyozovich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Yer, va sun‘iy yo‘ldosh o‘rtasida ma‘lumotlar uzatish jarayonining matematik modeli taqdim etilgan. ikki jism masalasi, kosmik tadqiqotlar va aloqa tizimlarida muhim ahamiyatga ega bo’lib, bu tizimning dinamikasi va o‘zaro ta’siri analizi ko‘rib chiqiladi. Maqolada, harakat tenglamalari va orbital mexanikasining nazariy asoslari keltirilgan, shuningdek, sun’iy yo‘ldosh orqali uzatiladigan signalning parametrlarini (chastota, kechikish, uzilish) hisoblash metodlari tahlil qilinadi. Orbital pozitsiyalarni modellashtirish va signal uzatish samaradorligini o’rganish uchun numerik simulyatsiya usullari qo’llaniladi. Ushbu izlanishlar, kelajakda telekommunikatsiya tizimlarining takomillashtirilishiga va fazoviy kommunikatsiyalarning samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.