DANTE ALIGYERIYNING IOHIY KOMEDIYA ASARINI TAHLILIY O’RGANIB - Melikova Nozima Komil qzi; Zubaydova Nilufar (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: ’Ilohiy komediya’ ga kirgan dostonlar ’Do’zzax’, ’Arosat’ va ’Jannat’ Deb ataladi. Bir qaraganda diniy ilohiy naqllarning sarlavhasiday tuyuladi. Lekin haqiqatda bunday emas. O’rta asrda yashagan shoir o’z davriga xos tushunchalar, shakllarini o’zgartirib, ularga o’tkir ijtimoiy ma’no bag’ishlagan. O’z umrida yashagan, chirib borayotgan Feodal tuzum bilan tug’ulib, rivojlanib kelayotgan Kapitalistik munosabatlar o’rtasidagi kegin kurashlar ’Ilohiy komediya’ da yorqin aks etgan. Marks va F Engels ’Kommunistik partiya manifesti’ da bunday deb ta’riflaydilar ’Italiya birinchi kapitalistik millat bo’lgan. Feodal o’rta asrlarning oxiri hozirgi kapitalistik davrning avvali buyuk bir inson nomi bilan mashxur. Bu o’rta asrning so’nggi shoiri va ayni vaqtda yangi zamonlarning birinchi shoiri - italian Dantedir.