ЖИНСИЙ АЪЗОЛАР ПРОЛАПСИ БЎЛГАН АЁЛЛАР АНАМНЕЗИДА СОМАТИК КАСАЛЛИКЛАР СТРУКТУРАСИ - Шавкатов Х.Ш. (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Ушбу мақолада жинсий аъзолар пролапси (ЖАП) бўлган аёлларда анамнездеги соматик касалликларнинг структураси таҳлил қилинган. ЖАП аёллар ўртасида кенг тарқалган патология бўлиб, унинг ривожланишида болаликдаги касалликлар, нафас йўллари инфекциялари, анемия, юрак-қон томир тизими патологиялари ва варикоз каби омилларнинг ўрни муҳим ҳисобланади. Тадқиқот доирасида 98 беморнинг маълумотлари таҳлил қилинди, уларнинг 67 нафари ЖАПнинг оғир шакллари билан I гуруҳга, 31 нафари эса нисбатан енгил шакллари билан II гуруҳга киритилди. Натижалар шуни кўрсатдики, болаликдаги касалликлар I гуруҳда 85,1% ҳолатда, II гуруҳда эса 77,4% ҳолатда кузатилган. Ошқозон-ичак тракти касалликлари умумий беморларнинг 61,2% да аниқланган бўлса, нафас йўллари инфекциялари 64,3% ҳолатда қайд этилган. Варикоз касалликлари ва юрак-қон томир тизими патологиялари беморларнинг сезиларли қисмида учраган. Жисмоний фаолият ҳам ЖАП ривожланишига таъсир этувчи муҳим омил бўлиб, уй ва иш шароитидаги жисмоний юкламалар касалликнинг оғир шаклларини келтириб чиқариши мумкинлиги аниқланди. Ушбу тадқиқот натижалари ЖАП профилактикаси ва даволашни такомиллаштириш бўйича янгича ёндашувларни ишлаб чиқиш зарурлигини кўрсатади. Ана шундай чора-тадбирлар ЖАП билан боғлиқ асоратлар хавфини камайтиришга қаратилган аниқ стратегик тавсияларни ишлаб чиқиш имкониятини беради.