FE’L SO’Z TURKUMIDAGI LEKSIK OMONIMLARNI ANIQLASH YONDASHUVLARI - Malikov Elbek (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqola omonimiyani bartaraf etish metodlarini ikki asosiy yondashuvga – statistik va qoidalarga asoslangan usullarga ajratadi. Statistik usullar matnlardagi omonimiyani morfologik tahlil orqali aniqlashda qo’llaniladi, unda grammatik xususiyatlarning birgalikda yuzaga kelish statistikasi ishlatiladi. Qoidalarga asoslangan tizimlar esa sintaktik tahlil bosqichida omonimiyani bartaraf etadi va ko’proq mutaxassislar ishtirokini talab qiladi. Gibrid yondashuvlar, statistik metodlar va kam sonli qoidalar kombinatsiyasidan tashkil topgan. Tadqiqotlar rus va ingliz tillaridagi matnlarda turli metodlarning samaradorligini ko’rsatadi. Maqola, shuningdek, o’zbek tilida omonimiyani semantik farqlashga qaratilgan yangi yondashuvlarni muhokama qiladi.