MEHNAT RESURSLARI VA ULARNING IQTISODIY RIVOJLANISHDAGI O‘RNI - Odilxonov Shohruxxon Solixon oʻg'li (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Ushbu maqola inson kapitalining iqtisodiyotdagi muhim o‘rnini va uning iqtisodiy rivojlanishdagi rolini keng qamrovda tahlil qiladi. Inson kapitali — bu jamiyatning bilim va ko‘nikmalari, malakasi, sog‘lig‘i va ma’naviy salohiyatini ifodalovchi iqtisodiy resurs bo‘lib, u mamlakatlar rivojlanishida katta ahamiyatga ega. Inson kapitali rivojlanishi ta’lim tizimining takomillashishi, malaka oshirish va kasb- hunar ta’limining samarali tashkil etilishi orqali ta’minlanadi. Shuningdek, innovatsion texnologiyalarni joriy etish, raqobatbardosh mehnat bozorini yaratish va mehnat unumdorligini oshirish ham muhim omillar sifatida ko‘riladi. Inson kapitalining yaxshilanishi orqali ijtimoiy-iqtisodiy farovonlikni oshirish, mehnat bozorida samaradorlikni yaxshilash va yangi ish o‘rinlarini yaratish imkoniyatlari kengayadi. Maqolada inson kapitalining iqtisodiyotning turli sohalariga ta’siri, uning malaka va bilimga asoslangan rivojlanishdagi o‘rni, shuningdek, davlat siyosatining roli ham yoritilgan.