INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA KOGNITIV SINONIMLARNING ALLOMORF VA IZOMORF XUSUSIYATLARI - MAHLIYO MADIYAROVA VAXID QIZI (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Mazkur tadqiqot ingliz va o‘zbek tillarida kognitiv sinonimlarning allomorf va izomorf xususiyatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda sinonimlarning kognitiv lingvistika nuqtai nazaridan tahlili amalga oshiriladi, ular qanday vazifalarni bajarishi va ikki tildagi umumiylik hamda farqlari aniqlanadi. Allomorf xususiyatlar sinonimlarning shakliy ko‘rinishlari va o‘xshashlik darajasiga, izomorf xususiyatlar esa mazmun va funksional jihatlarining o‘xshashligiga e’tibor qaratadi. Ushbu tadqiqot natijalari tilshunoslik, tarjima nazariyasi va madaniyatlararo kommunikatsiya uchun muhim ahamiyat kasb etadi.