HOZIRGI ZAMON FRANSUZ TILIDA MODAL SO‘Z VA IBORALARNING UMUMIY RIVOJI XARAKTERI - Andapulatova Firuza Ikramovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining qarori, 19.05.2021 yildagi 312-son « XORIJIY TILLARNI O‘RGANISHNI OMMALASHTIRISHNI SAMARALI TASHKIL ETISH CHORA- TADBIRLARI TO‘G‘RISIDA » O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining “O‘zbekiston Respublikasida xorijiy tillarni o‘rganishni ommalashtirish faoliyatini sifat jihatidan yangi bosqichga olib chiqish chora-tadbirlari to‘g‘risida” 2021-yil 19- maydagi PQ-5117-son qaroriga muvofiq, shuningdek, xorijiy tillarni o‘rganishni ommalashtirish bo‘yicha tashkiliy chora-tadbirlarni samarali amalga oshirish maqsadida Vazirlar Mahkamasi ham qaror qilgan. Hozirgi kunda xorijiy tillarni o‘rganishga bo‘lgan talab kun sayin ortib bormoqda. Shu jumladan fransuz tili ham o‘z o‘rniga ega. Shu bois fransuz tilini o‘rganishda modal so‘zlar va iboralarga mazkur maqola orqali to‘xtalib o‘tildi. Modallik kategoriyasi mulohazaning umumiy mazmunini xarakterlovchi muhim belgilardan biri hisoblanadi, va so‘zlovchining ushbu mazmunga munosabatini bildiradi, ya’ni uning voqelikka munosabatini, uni tushunishini ifodalaydi. Modal so‘zlar ( lot.modalis-o‘lchov ,usul ) so‘zlovchining o‘z fikriga turlicha munosabatini anglatadigan va fikrining aniqligi, rostligi, gumonli yoki shartliligini ifodalash uchun xizmat qiladigan so‘zlar.