“MUSTAQILLIKKA ERISHISH ARAFASIDA O’ZBEKISTONDAGI IJTIMOIY-SIYOSIY JARAYONLAR” - BOYTO’RAYEV SIROJIDIN USMON O’G’LI; NIYOZQULOV TAVAKKAL HAKIMZODA O‘G‘LI; CHORSHANBIYEV SUNNAT XOLMURAT O`G`LI (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O’zbekistonda mustaqillikka erishish jarayoniga olib kelgan ijtimoiy va siyosiy omillar, shuningdek, 1991-yilda davlat mustaqilligiga erishilishiga tayyorlov davridagi jarayonlar tahlil qilinadi. 1980-yillar oxiri va 1990-yillarning boshlarida SSSRning zaiflashuvi, iqtisodiy inqiroz, etnik va milliy o’zlikni anglash kabi omillar O’zbekistondagi siyosiy sahnada o’zgarishlarga olib keldi. Respublikada mustaqillikni qo’lga kiritish uchun amalga oshirilgan tashabbuslar, xalq harakatlari va siyosiy partiyalarning roli alohida ko’rib chiqiladi.Shu bilan birga, maqolada O’zbekistonda ijtimoiy-siyosiy strukturalar va mustaqillikka erishish uchun yuritilgan siyosatdagi asosiy qarorlar tahlil qilinadi. 1991-yil 31-avgustda O’zbekiston Respublikasining mustaqilligini e’lon qilish, uni xalqaro hamjamiyat tomonidan tan olinishi, davlat tashkilotlarining mustahkamlanishi va ichki siyosiy barqarorlikni ta’minlashga qaratilgan chora-tadbirlar ko’rib chiqiladi.Maqola ijtimoiy-siyosiy jarayonlarning dinamikasini va ular o’zbekistonliklarning milliy g’ururi va erkinlikka bo’lgan intilishlari bilan qanday bog’liqligini ta’kidlaydi. Mustaqillikka erishish yo’li va uning o’ziga xos jihatlari, shuningdek, bu jarayondagi xalq va hukumat o’rtasidagi o’zaro aloqalar muhim mavzu bo’lib qoladi.