INSON HUQUQLARI UMUMJAHON DEKLARATSIYASINING AHAMIYATI - Tursunboyeva Sarvinoz (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Inson huquqlari umumjahon deklaratsiyasining mazmuni, uning ahamiyati va zamonaviy huquqiy tizimdagi o‘rni tahlil qilinadi. Deklaratsiyaning asosiy tamoyillari – inson hayoti, erkinligi va tenglik huquqlarini ta’minlash kabi masalalar haqida so’z yuritiladi. Maqolada inson huquqlari umumjahon deklaratsiyasining xalqaro huquqning rivojlanishiga qo‘shgan hissasi, milliy qonunchilikdagi ta’siri va inson huquqlarini himoya qilishdagi amaliy ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, deklaratsiyaning zamonaviy global muammolarni hal qilishdagi dolzarbligi va istiqbollari ham tahlil qilinadi. Maqola inson huquqlarining universalligi va ularni ta’minlashda xalqaro hamkorlik zarurligini ham ko‘rsatadi.