TUT MEVASIDAN SHARBATI VA YUQORI KONSENTRATSIYALI KONSENTRAT ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASINING ILMIY ASOSLARI - Samandarov Abrorbek Islomboyevich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tut mevasidan sharbat va konsentrat ishlab chiqarish texnologiyasining ilmiy-asoslangan usullari o‘rganilgan. Tadqiqotda tut mevasining kimyoviy tarkibi, xavfsizlik ko‘rsatkichlari va qand miqdori bo‘yicha tahlillar o‘tkazilgan. Tut mevasi sharbatida refraktometrik quruq modda miqdori 19,5% ni tashkil etgan, bu boshqa mevalar sharbatlariga nisbatan yuqori ko‘rsatkich hisoblanadi. Tadqiqot davomida sharbat va konsentrat tayyorlash jarayonida fermentativ gidroliz va vakuum-bug‘latish texnologiyasi qo‘llanilgan. Og‘ir metallar miqdori ruxsat etilgan konsentratsiya darajasidan pastligi aniqlangan, konsentratda oksimetilfurfurol hosil bo‘lmagan. Tut mevasini qayta ishlash texnologiyasi yuqori sifatli va xavfsiz konsentrat ishlab chiqarish uchun mosligi isbotlangan.