TAFAKKUR TARAQIYOTINING BOSQICHLARI. SHARQ FALSAFASI - Jumaqulov Sardorbek (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Anotatsiya: Ushbu maqolada tafakkur – bu inson aqliy faoliyatining murakkab jarayoni bo‘lib, fikrlash va anglash qobiliyatini ifodalaydi. Sharq falsafasida tafakkur taraqqiyoti bosqichlari insonning ilmiy va ma’naviy kamolotini tushuntiruvchi muhim g‘oyalardan biri sifatida o‘rganiladi. Bu bosqichlar fikrlash jarayonining rivojlanishini izchil tushuntiradi va shaxsning dunyoqarashini kengaytiradi. Sharq mutafakkirlari tafakkur jarayonini bosqichma-bosqich rivojlanadigan uzluksiz jarayon deb hisoblashgan. Ularning fikriga ko‘ra, tafakkur dastlab sezgilardan boshlanib, keyinchalik idrok, mulohaza va xulosa chiqarish darajalariga ko‘tariladi. Har bir bosqich insonning ilmiy va axloqiy kamolotida muhim ahamiyatga ega.