YER OSTI SUVLARIDAN FOYDALANISHNING HUQUQIY TARTIBGA SOLISH ASOSLARI. - Berdiyeva Shaxnoz Qurbonniyoz qizi; Sotiboldiyev Ozodbek Latifjon o’g’li; Yo’ldosheva Madina Azamat qizi. (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya Ushbu maqolada yerosti suvlaridan foydalanishni huquqiy tartibga solish masalalari borasidagi qarashlar, fikr va mulohazalar, shuningdek qonunlar va nazariyalar o’rganilgan. Kundan kunga aholi soni oshib borishi oqibatida suvga bo’lgan talab yuqorilab, yer usti va yer osti suvlaridan foydalanishning huquqiy asoslari yaratilishini hayotiy zaruratga aylantirib qo’ydi. Barcha mintaqalarda yer usti suvlari bir xilda yetarli emas va bu yer osti suvlariga bo’lgan talabni yanada oshib ketishiga sabab bo’ldi. Suv manbalaridan noto’g’ri foydalanish qanday oqibatlarga olib kelishini biz Orol dengizi misolida yaqqol ko’rishimiz mumkin. Bu jarayonlar atrof-muhitga jiddiy ta’sir ko‘rsatdi va mintaqa uchun katta yo’qotishlarga olib kelmoqda. Ma’lumotlarning aniqligini oshirish maqsadida turli xil statistikalar va qonun hujjatlaridan keng foydalanildi. Mavzu doirasida xorijiy va milliy olimlarning fikrlaridan, ilmiy ishlari va tadqiqot natijalaridan, gazeta va jurnallardan, xorij mamlakatlari qonun hujjatlaridan maqsadli havolalar berildi. Shuningdek ijodiy yondashish maqola mazmun-mohiyatini yanada teranroq ochib berishga yordam bergan. Yer osti suvlaridan foydalanishni tartibga soluvchi qonun va qonunosti hujjatlarining muhimligi mavzu doirasida yoritiladi.