O‘ZBEKISTONDA PENSIYA TA’MINOTI TIZIMINI ISTIQBOLDA BARQAROR AMALGA OSHIRILISHINI TA’MINLASH YO‘LLARI - Bekbayeva Feruza; Yusupova Nasiba Abdujabbarovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Abstract. Pensiya ta’minoti tizimi har bir mamlakatning aholini ijtimoiy himoya qilishda muhim dastagi hisoblanadi. Bunda asosan belgilangan muddatlarda pensiya uchun badallar o‘tkazib borgan, mehnat layoqatini butunlay yoki vaqtincha yo‘qotgan, boquvchisidan mahrum bo‘lgan shaxslarni pensiyalar orqali ularni moddiy ta’minlash tushuniladi, ya’ni pensiya ayrim toifadagi shaxslar uchun davlatning eng muhim ijtimoiy kafolatlaridan biridir. Jahon amaliyotida pensiya ta’minoti ijtimoiy muxofazaning ajralmas qismi hisoblanib, davlatning asosiy fuksiyalaridan biri hisoblanadi.