QON DEPOLARI, LIMFA FIZIOLOGIYASI - Mirzajonova Saboxon Abjalilovna; Muhammadaliyeva Tursunoy (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Organizmda qon eng muhim toʼqimalardan biri boʼlib hisoblanadi. Qon organizmning ichki muhitini tashkil qilib, barcha aʼzo va toʼqimalarning faoliyatini bir meʼyorda boʼlishini taʼminlaydi. Qonning organizmdagi ahamiyati u bajaradigan vazifalaridan kelib chiqadi. Issiqlik almashinuvi va uning boshqarilishida ishtirok etadi. Maʼlumki, organizmning turli aʼzo va toʼqimalarida moddalar almashinuvining darajasi bir xil emas. Modomiki, shunday ekan, turli aʼzolarda issiqlik hosil boʼlishi ham bir xil boʼlmaydi. Qon organizm boʼylab doimo harakatda boʼlib, tegishli aʼzolardagi ortiqcha issiqlikni olib, boshqalariga beradi, ortiqchasini esa issiqlik uzatadigan aʼzolarga - teri, oʼpka va boshqalarga yetkazadi. Shunday qilib, qon organizm harorati doimiyligini taʼminlashda muhim rol oʼynaydi. Ushbu maqolada qon depolari hammada limfa fiziologiyasi haqida ma’lumot berilib o’tilgan.