TABIIY VA JINSIY TANLANISH NAZARIYALARI - Astanaqulova Moxinur Baxrom qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Tabiiy va jinsiy tanlanish nazariyalari maqolasi evolyutsiya jarayonlarining asosiy mexanizmlari sifatida tabiiy tanlanish va jinsiy tanlanishning o‘zaro aloqalari, ularning turlarni qanday shakllantirishi va ularning organizmlar hayotida qanday rol o‘ynashi haqida so‘z yuritadi. Tabiiy tanlanish, organizmlarning yashash muhitiga moslashishini ta’minlasa, jinsiy tanlanish organizmlarning ko‘payish muvaffaqiyatini oshirishga xizmat qiladi. Ushbu maqolada, tabiiy va jinsiy tanlanish jarayonlari, ularning farqlari va o‘zaro ta’siri, shuningdek, ular tomonidan yaratilgan turli xususiyatlarning biologik ahamiyati keltirilgan. Maqola, shuningdek, tabiatdagi ba’zi hayvonlar va o‘simliklar misolida jinsiy va tabiiy tanlanishning amaliy namoyon bo‘lishini ko‘rsatadi.