TABIIY TUSDAGI FAVQULOTDAGI VAZIYATLARDA FUQAROLARGA TIBBIY YORDAM KO’RSATISH - Xojiyev Azimjon Axmedovich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Tabiiy tusdagi favqulodda vaziyatlarning sodir bolishning oziga xos xususiyati shundan iboratki, favqulodda vaziyat inson ongi va uning faoliyatidan tashqarida sodir bolishidir. Tabiiy ofatlarning turlari xilma-xil: yer silkinish, suv toshqini, (gidrometeorologik) yer, tog, qor kochishi, kuchli shamol, yongin, qurgoqchilik, epidemiya, epizootiya, epifitotiya hodisalari va boshqalardir (olat, vabo, gemorragi isitma, toshmali terlama, sibir yara kasalligi, quturish, botulizm, va tulyarimiya kasalliklari). Yer silkinish va uning oqibatlari: Tabiiy ofatlar ichida eng xavflisi va dahshatlisi bu yer silkinishidir. Yer silkinishyer osti zarbasi va yer usti qatlamining tebranishi bolib, tabiiy ofatlar, texnologik jarayonlar tufayli yuizaga keladi. Yer ostki zarbasining paydo bolish ochogi, yerning ostki qatlamidagi uzoq vaqt yigilib qolgan energiyaning yuzaga otilib chiqish jarayoni tufayli yuzaga keladi. Ochoqning ichki qismi markazi giposentr deyiladi, yerning ustki qismidagi markasi episentr deyiladi.