XOTIRANING PSIXOLOGIK ASOSLARI - O.I.Yadgarova; Ch. G‘. Toirova (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqolada xotiraning psixologik asoslari chuqur tahlil etilgan bo‘lib, uning inson ongidagi o‘rni va ahamiyati yoritib beriladi. Xotira – insonning o‘z tajribalarini eslab qolish, saqlash va kerakli paytda qayta tiklash qobiliyatini ta’minlaydigan murakkab psixologik jarayon. Maqolada xotiraning turlari – qisqa muddatli, uzoq muddatli, ixtiyoriy va ixtiyorsiz xotira kabi shakllari hamda ularning xususiyatlari yoritiladi. Xotiraning shakllanish mexanizmlari, ong va miya faoliyati bilan bog‘liqligi tahlil qilinib, psixologik nazariyalar asosida tushuntirib beriladi. Bundan tashqari, xotirani mustahkamlash va rivojlantirishning samarali usullari, jumladan, amaliy mashqlar, turli texnikalar va o‘qish jarayonidagi roli ham bayon etiladi. Xotira buzilishlariga olib keluvchi omillar, jumladan stress, miya shikastlanishi va psixologik kasalliklarning ta’siri haqida ham fikr yuritiladi. Ushbu maqola xotira fenomenini o‘rganishda ilmiy-nazariy hamda amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi.