SEZGI VA UNI RIVOJLANTIRUVCHI PSIXOLOGIK MASHG’ULOTLAR. - O.I. Yadgarova; S.B. Safarova (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sezgi jarayoni psixologik hodisa sifatida o‘rganilgan. Sezgi – bu insonning tashqi muhitdan olingan ta’sirlarni qabul qilishi va ularga mos ravishda javob qaytarishi jarayonidir. Maqolada sezgi tushunchasining nazariy asoslari, uning fiziologik mexanizmlari, turlari va xususiyatlari keng yoritilgan. Sezgining asosiy turlari (ko‘rish, eshitish, hid bilish, ta’m bilish va teri sezgilari) har birining individual xususiyatlari bilan birga tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada sezgi jarayonining rivojlanish bosqichlari va unga ta’sir etuvchi omillar, jumladan, insonning yosh, tajriba va ijtimoiy muhit bilan bog‘liq jihatlari ko‘rib chiqilgan. Mazkur tadqiqot sezgi jarayonining insonning kognitiv faoliyatidagi ahamiyatini va uning tashqi muhitni to‘g‘ri idrok etishdagi rolini ochib beradi. Sezgi va idrok jarayonlarini tahlil qilish, ularni rivojlantirishning amaliy ahamiyati haqida tavsiyalar berilgan. Maqola ta’lim, psixologik diagnostika va terapiya sohalarida sezgi jarayonlarining o‘rganilishiga qaratilgan ilmiy va amaliy izlanishlar uchun foydali bo‘lishi mumkin.