CHAQALOQLARDA ASAB TIZIMI KASALLIKLARI - To’xtamurotov To’xtasinbek (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Ona qornida rivojlanish davrida, tug‘ilish jarayonida bosh miyasida o‘zgarishlar bo‘lgan chaqaloqlarda asab tizimi kasalliklari uchraydi. Bu bosh miya falaji, oligofreniya, mikrosefaliya, epilepsiya kasalliklaridir. Chaqaloqni tekshirganda uning umumiy ahvoliga e’tibor berish kerak. Hushida bo‘lmasa, bola ko‘zini yumib, ingrab yotadi. Ahvoli og‘ir bo‘lsa ko‘ruv, eshituv, taktil ta’sirlarga javob bermaydi. Bunda tana mushaklari tonusi pasaygan, reflekslar susaygan yoki yo‘qolgan bo‘ladi. Yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda mushaklar tonusi baland bo‘ladi. Bola qo‘llari bilan oyoqlarini tanasiga tortib, boshini orqaga egib yotadi. Bolaning katta liqildog‘i,odatda, kattalashgan, biroz tarang bo‘ladi.