PSIXOLOGIYADA MOTIVATSIYA VA MOTIVLAR TABIATI VA ULARNING HAYOTIMIZDAGI ROLI - O. I. Yadgarova; Sh. T. Tag’ayeva (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqola inson harakatlarining asosiy psixologik sabablari sifatida motiv va motivatsiya tushunchalarining tabiatini batafsil o‘rganishga qaratilgan. Motivlar insonning ichki ehtiyojlari, hissiyotlari, qiziqishlari va intilishlarini shakllantiruvchi omillar sifatida inson hayoti va faoliyatida muhim o‘rin tutadi. Ichki motivatsiya insonning o‘z qiziqishlari, intilishlari va maqsadlariga asoslangan bo‘lsa, tashqi motivatsiya ijtimoiy ta’sir, mukofotlar yoki jazolar orqali shakllanadi. Ushbu maqolada ushbu ikki turdagi motivatsiyaning farqlari va ularning inson rivojlanishiga ta’siri, shuningdek, harakatga undovchi kuch sifatidagi ahamiyati keng tahlil qilinadi. Zamonaviy psixologik nazariyalar, ilmiy tadqiqotlar va real hayotdan olingan misollar yordamida motivlar va motivatsiya jarayonining inson shaxsiyati, ijtimoiy munosabatlari va kasbiy muvaffaqiyatiga ta’siri yoritiladi. Maqola o‘quvchilarga o‘z ehtiyojlarini chuqurroq anglash va ularni samarali boshqarish orqali hayot sifati va maqsadga erishishdagi muvaffaqiyatni oshirish uchun amaliy bilim va tavsiyalarni taqdim etadi.