II-TIP QANDLI DIABETLI BEMORLARDA PARODONTIT KASALLIGINI DAVOLASHNI TAKOMILASHTIRISH - Jamoldinov Elrux Komiljon o'gli (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Periodontal kasallik va diabet o’rtasidagi bog’liqlik va ikki tomonlama munosabatlarni ko’rsatadigan juda ko’p ma’lumotlar keltirilgan. Qandli diabet va periodontal kasalliklar ikkalasi ham keng tarqalgan surunkali kasalliklardir. Stomatologlar/periodontistlar kundalik klinik amaliyotlarida og’iz bo’shlig’i kasalliklari turlicha bo’lgan diabetga chalingan bemorlarga tez-tez murojaat qilishadi va ularning tish davolash ehtiyojlarini qondirishadi. Ushbu populyatsiyada xavfsiz va samarali periodontal terapiya diabet haqida keng tushunchani, diabetni tibbiy boshqarishni va zarur bo’lishi mumkin bo’lgan stomatologik/periodontal terapiyaga muhim o’zgartirishlarni talab qiladi. Ushbu maqolada diabet bilan og’rigan bemorlarda yoki diabet kasalligi xavfi bo’lgan bemorlarda periodontal sharoitlarni optimal klinik boshqarish bo’yicha ko’rsatmalar taqdim etiladik. Parodontit kasalligini diabetli bemorlarda aniqlash va davolash juda muhimdir. Avvalo, parodontit tishlarning yo’qolishiga olib kelishi mumkin, bu esa oziqlanish va umumiy salomatlikka ta’sir qiladi. Ikkinchidan, parodontit bilan bog’liq yallig’lanish jarayonlari diabetni nazorat qilishni og’irlashtirishi mumkin, bu esa yurak- qon tomir kasalliklari kabi asoratlarga olib keladi. Shuningdek, parodontitni davolash bo’yicha takomillashgan protokollar bemorlarning hayot sifatini yaxshilashi va asoratlar bilan bog’liq sog’liqni saqlash xarajatlarini kamaytirishi mumkin.