O’ZBEKISTONDA ZARDO’ZLIK SAN’ATINI RIVOJLANISHI TARIXI - Sobirova Shoxista (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya: O’zbek xalq amaliy bezak san’atida zardo’zlik qadimiy turlaridan biri hisoblanadi. U forscha “zar” (tilla), “do’zi” (tikmoq) so’zini anglatadi. Zardo’zlik san’ati uzoq tarixga ega. Zardo’zlikning vatani Vavilon bo’lib u Rim imperiyasiga qarashli bo’lgan. Zar, ipak va jun ip qo’shib tikilgan rang-barang kashtachiligi bilan butun dunyoga mashhur bo’lgan.