EPILEPSIYANING TURLI SHAKLLARI BO‘LGAN BOLALARDA KOGNITIV FAOLIYATNING BUZISHLARI. - Axtamova Shahzoda Fozilovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Аnnotatiya. Mazkur maqola ishida epilepsiya kontseptsiyasining turli xil tarqalish [5, 6] bilan takrorlanuvchi paroksismal tutilishlarni o’z ichiga olgan. JSST ma’lumotlariga ko’ra bolalar uchun barcha holatlarning taxminan 2% ni tashkil qiladi. Kasallikning etiologiyasi va patogenezida irsiy moyillik muhim rol o’ynaydi. O’tkazilgan neyroinfektsiyali intrauterin, travmatik miya shikastlanishi, metabolizm- disfunktsiyasi orqali ekzogen ta’sir qilishi kabi tahlillarga ham urg’u berilgan. Epileptik paraksizm bilan og’rigan bolalarni davolash shakllarining xilma-xilligini, yoshi, jinsi xususiyatlarini, kognitiv, psixo-nutq funktsiyalarining tabiatiga ta’sirini hisobga olgan holda optimallashtirish zarurligiga to’xtalub o’tilgan. Valproat dori vositasi bolalar uchun maqbul bo’lgan eng kam zararli dori sifatida qo’llash to’g’riligi dissertant tomonidam maqbul echim sifatida baho berilgan va uni monoterapiyada qo’llash maqsadga muvofiqligi ta’kidlangan.