O’RTACHA SHO’RLANGAN OCH TUSLI BO’Z TUPROQLAR SHAROITIDA BUG’DOYNI OZIQLANTIRISH - Jo’rayev D.T; Sanayev S.Q. (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya. Bugungi kunda dunyo bo’yicha bug’doy 220,4 mln, gektar maydonga ekilib, o’rtacha don hosili gektariga 34,0 sentnerni tashkil qiladi. Xalqaro qishloq xo’jalik va oziq ovqat tashkilotining ma’lumotlariga ko’ra, dunyo mamlakatlariga 2021 yilda 777,0 mln tonna bug’doy doni yetishtirilgan bo’lib, keyingi o’n yillikda bu ko’rsatkich aholi sonining o’sishi bilan birga don va un maxsulotlariga bo’lgan talabni qondirish uchun 9,6% yoki 74,6 mln tonna ko’proq xosil etishtirishni taqoza etadi. 2022 yil uchun O’zbekiston respublikasi bo’yicha 1 mln 30 ming gektardan ziyod shundan 276,6 ming gektar ochiq maydonlarda xamda 756,8 ming gektar g’o’za qator orasiga kuzgi boshoqli don ekish ishlari amalga oshirilgan. Kuzgu bug’doyni turli darajada sho’rlangan yerlardan eng avvalo, tabbiy iqlimning o’zgarishini inobatga olgan holda yer, suv, o’g’it va resurslarni tejaydigan zamonaviy tehnologiyalarni ishlab chiqish va amaliyotga joriy etish dolzarb masalalardan biri hisoblanadi.