MALUMOTLAR BAZASINI SHAKLLANTIRISHDA TEHNALOGIYALAR PERSPEKTIVALARI - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; No‘monova Qoriyaxon Mo‘sinjon qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada ma’lumotlar bazasi va ularni boshqarish tizimlarining zamonaviy arxitekturasi, ishlash prinsiplari va amaliy qo‘llanilish yo‘nalishlari o‘rganilgan. Ma’lumotlar bazalari real dunyo obyektlarini avtomatlashtirilgan boshqarishda, ma’lumotlarni saqlash, qayta ishlash va boshqarishda muhim o‘rin tutadi. Maqolada relyatsion va NoSQL ma’lumotlar bazalarining farqlari, ularning ishlash mexanizmlari, ma’lumotlarni tashkil qilish usullari hamda uch bosqichli arxitektura tushunchasi atroflicha yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy ma’lumotlar bazasi texnologiyalarining 2021-yildagi rivojlanish tendensiyalari tahlil qilingan va kelgusi qadamlar haqida fikrlar bildirilgan.