NEYRO KOMPYUTERLAR ARXITEKTURASI - Isroiljon Tojimamatov; Xatamova Fotimaxon Shavkatjon qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada neyrokompyuterlar arxitekturasi va sun’iy intellekt sohasida neyron tarmoqlar turlarini, texnologiyasi va amaliy qo‘llanilishini chuqur tahlil qilishga bag‘ishlangan. Unda ko‘p qatlamli, konvolyutsion va rekurrent neyron tarmoqlarning ishlash prinsiplari, ularning ilmiy va amaliy sohalardagi ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Neyrokompyuterlar texnologiyasi va dasturiy ta’minotining rivoji, GPU va TPU qurilmalari bilan hisoblash samaradorligini oshirish haqida batafsil ma’lumot berilgan. Amaliyotdagi foydalanish sohalari, jumladan, tasvirni qayta ishlash, ovozni tanib olish va tabiiy tilni qayta ishlash misollari . Bu mavzu bugungi kunda sun’iy intellektning dolzarb yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, texnologik rivojlanishning yangi imkoniyatlarini ochishda muhim rol o‘ynaydi. Maqola neyrokompyuterlarning hozirgi va istiqboldagi ahamiyatini o‘rganish uchun muhim hisoblanadi.