XARAKTER-ÓZGARUVCHAN XUSUSIYAT - Imomova Yulduz Botir qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Xarakter-adabiyot va san’at asarlarida xususiy belgilari mukammal tasvirlangan va ózida fe’l-atvorning tarixan aniq tipini mujassamlashtirgan,shuningdek,muallifning manaviyestik konsepsiyasini ifodalagan inson obrazi. Har bir inson xarakteri qisman genetik omillarga boĝliq. Masalan, dopamin va serotonin kabi neyrotransmitterlarning darajasi bizning xatti-xarakatlarimiz va temperatimizga ta’sir kórsatadi. Bu shuni anglatadiki,genetik meros bizni qanchalik optimistis yoki xavotirli bólishimizga bevosita ta’sir qiladi. Kópchilik xarakterni qatʼiy deb hisoblaydi, ammo psixologik izlanishlar shuni kòrsatadiki,inson xarakteri umr bóyi òzgarishga qodir. Yaxshi yoki yomon odatlar, tajribalar va atrof-muhit ta’siri orqali xarakterni ózgartirish mumkin. Inson xarakteri bazan tana tili orqali ifodalanadi. Masalan, kóz bilan muloqot qilish,qòlning ochiq yoki yopiq bòlishi, yoki turish holati insonning ichki dunyosini va fe’l-atvorini aks ettirishi mumkin. Xarakter tushunchasi yunoncha sóz bólib, "charakter"ya’ni bosilgan qiyofa yoki xislat degan manoni anglatsada, ammo u psixologiyada tor manoda qóllaniladi. Shu boisdan insonning barcha xususiyatlarini,xarakter xislatiga kiritib bólmaydi.