QOBILIYAT, ISTE’DOD VA TALANT: PSIXOLOGIK XUSUSIYATLAR VA ULARNING INSON HAYOTIDAGI O‘RNI. - O.I. Yadgarova; Ch.B.Norbo‘tayeva (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya: Maqolada qobiliyat, iste’dod va talant kabi psixologik xususiyatlar va ularning inson hayotidagi roli chuqur tahlil qilinadi. Qobiliyat, insonning ma’lum bir faoliyatni muvaffaqiyatli bajarish qobiliyatidir. Bu shaxsning o‘ziga xos salohiyatini va imkoniyatlarini ifodalaydi. Iste’dod, o‘z navbatida, bu qobiliyatning yuqori darajasi bo‘lib, shaxsning o‘z faoliyatida yangi yondashuvlar, ijodkorlik va noyob yutuqlarni yaratish qobiliyatini ko‘rsatadi. Talant esa, qobiliyat va iste’dodning eng yuqori darajasi bo‘lib, uni amaliyotda amalga oshirish orqali hayotga tatbiq etish imkonini beradi. Ushbu psixologik xususiyatlar bir-birini to‘ldirib, shaxsning rivojlanishiga yordam beradi, jamiyatda muvaffaqiyatga erishish uchun zarurdir. Maqola, bu xususiyatlarning o‘zaro aloqalari, ularning shaxsiy va professional hayotdagi ahamiyatini, shuningdek, ular orasidagi o‘zaro bog‘liqlikni tahlil qiladi. Qobiliyat va iste’dod insonning o‘zini rivojlantirish, yuksalish va jamiyatdagi o‘rnini topishga yordam beradi.