XOTIRANI RIVOJLANTIRUVCHI PSIXOLOGIK MASHG‘ULOTLAR - O.I.Yadgarova; A.B.Axtamova (TADQIQOTLAR.UZ, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada inson xotirasini rivojlantirishga qaratilgan psixologik mashg‘ulotlarning mohiyati, ahamiyati va qo‘llash usullari yoritiladi. Xotira – bu shaxsning bilimlarni eslab qolish, saqlash va qayta tiklash qobiliyatidir. Maqolada xotiraning turli shakllari, jumladan, qisqa muddatli va uzoq muddatli xotira, ularning rivojlanish jarayoniga ta’sir qiluvchi omillar tahlil qilinadi. Mashg‘ulotlar orqali xotirani mustahkamlash usullari, jumladan, o‘yin texnologiyalari, ijodiy faoliyat va mental gimnastikalar haqidagi tavsiyalar beriladi. Tadqiqotlar asosida, xotira rivojlanishiga ta’sir qiluvchi psixologik omillar, jumladan, stress, motivatsiya va konsentratsiyaning ahamiyati ko‘rsatib o‘tiladi. Maqola psixologlar, pedagoglar hamda o‘z intellektual salohiyatini oshirishni istaganlar uchun foydali bo‘lishi kutiladi. Unda amaliy misollar va ilmiy yondashuvlar birgalikda qo‘llanilib, xotira rivoji uchun eng samarali usullar taqdim etiladi. Shuningdek, maqola psixologik mashg‘ulotlarni rejalashtirish va o‘tkazish bo‘yicha metodik tavsiyalarni ham o‘z ichiga oladi.