QARIYALARDA ALTSGEYMER VA PARKINSON KASALLIGINING KECHISHI - Abduraimova Kenjaxon Abduxalilovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Alsgeymer kasalligi (sinonimlari: idiopatik sindrom, titroq falaj (qoʻl- oyoqlarining titrashi), shuningdek, Alsgeymer kasalligi keksalik demensiyasi)— demansning eng keng tarqalgan shakli, neyrodegenerativ kasallik ilk marta 1907–yilda nemis psixiatri Alois Alzheimer tomonidan tasvirlangan. (1864-1915). Qoida tariqasida, u 65 yoshdan oshgan odamlarda uchraydi. 2006– yilda 26,6 million kishi global kasallanishni tashkil etdi va 2050–yilga kelib bemorlar soni toʻrt baravar oshishi mumkin