MILLIY REALIYALARNI TARJIMADA AKS ETTIRISH VA ULARNI TARJIMA QILISH USULLARI (O’TKIR HOSHIMOVNING “DUNYONING ISHLARI”QISSASI ASOSIDA) - Xudaykulova Gulnoza Abdivohid qizi; Yigitaliyeva Qurbonoy Rajabali qizi; Ziyayeva Feruza Choriyorovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Anotatsiya: Ushbu maqolada Oʻtkir Hoshimovning «Dunyoning Ishlari» asarida uchraydigan madaniy realiyalar tahlil etiladi. Realiya madaniyat va urf-odatlarni aks ettiruvchi tushunchalar boʻlib, ularni tarjima qilish qiyin. Asarda Oʻzbek xalqining urf-odatlari, turmush tarzi va kundalik hayoti realiyalar orqali yetkaziladi. Maqolada asardagi realiyalar tahlil qilinib, ularning ma’nosi va qaysi sahifada uchragani haqidagi ma’lumotlar keltiriladi.Maqolada tarjima jarayonida uchraydigan realiyalarning ahamiyati haqida fikr-mulohazalar yuritilgan. Shuningdek badiiy asar tarjimasida realiyalarning ahamiyati, xususiyatlari va misollar yoritib berilgan. Hamda, tarjima usullari va strategiyalarining ahamiyati haqida fikrlar bildiriladi. Milliy realiyalar – bu bir xalqning madaniyati, urf-odatlari va an’analarini aks ettiruvchi unsurlardir. Tarjimada milliy realiyalarni to’g’ri ifodalash, tarjima jarayonining muhim qismidir, chunki bu madaniyatlararo aloqalarni rivojlantiradi va o’zaro tushunishni yaxshilaydi. Tarjimon milliy realiyalarni o’zlashtirish va ularni boshqa madaniyatga moslashtirish jarayonida turli muammolarga duch keladi. Ushbu realiyalar til, urf-odatlar, maxsus atamalar va madaniy kontekstlar bilan bog’liq bo’lishi mumkin. Tarjimonlar ushbu elementlarni o’zlarining tarjimalarida qanday aks ettirishlari kerakligi haqida o’ylashlari zarur.