VIRUSLI INFEKSIYALARNI QIYOSIY TASHXISLASH USULLARI - Xudoyarova G.N.; Raxmatova Dilxiroj; Choriyev Azimjon; Murodillayeva Pokiza (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Mavzuning dolzarbligi: Har yili millionlab odamlarga virusli infeksiyalar ta’sir ko‘rsatadigan muhim omillar muammo hisoblanadi. Ushbu mikroskopik bosqinchilar keng tarqalgan shamollashdan tortib og‘ir nafas olish kasalliklari va hatto pandemiyaga qadar keng ko‘lamli kasalliklarni keltirib chiqarishi mumkin. Virusli infeksiyalar butun dunyo bo‘ylab olimlar va tibbiyot mutaxassislari tomonidan keng qamrovli o’rganilgan. Virusologiya sohasidagi tadqiqotlar bizga viruslarning tabiatini, ularning yuqish yo‘llarini va kasalliklarni keltirib chiqarish mexanizmlarini yaxshiroq tushunishga imkon beruvchi muhim yutuqlarga erishdi. Ushbu davom etayotgan tadqiqot samarali profilaktika strategiyalari, diagnostika vositalari va terapevtik tadbirlarni ishlab chiqishda hal qiluvchi rol o’ynaydi. Ushbu maqolada biz virusli infeksiyalarning nozik tomonlarini ko‘rib chiqamiz, ushbu mavzu bo‘yicha olib borilgan tadqiqotlar darajasini va uning aholi salomatligiga ta’sirini o’rganamiz.