O’TKIR RESPIRATOR VIRUSLI INFEKSIYALAR EPIDEMIOLOGIYASI VA PROFILAKTIKASI - Berdirasulov Dilshod Qodirovich; Quvondiqova Muqaddas; Elmurodov Akbar (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: o’tkir respirator virusli infeksiyalar (ORVI) — nafas olish tizimini ta’sir qiluvchi viruslar tomonidan keltirib chiqarilgan keng tarqalgan kasalliklar guruhi. Ushbu infeksiyalar har yilim millionlab odamlarni ta’sir qiladi va asosan kuz- qish mavsumida epidemiyalar ko’rinishida yuzaga keladi. ORVI tarqalishi havo orqali, to’g’ridan-to’g’ri aloqa va ifloslangan buyumlar orqali amalga oshadi. Kasallik belgilari orasida isitma, yo’tal, burun tiqilishi va umumiy zaiflik mavjud bo’lib, ko’pincha o’z-o’zidan o’tib ketadi, ammo ba’zi hollarda asoratlar rivojlanishi mumkin.