JST DOIRASIDA SUBSIDIYALARNI HUQUQIY TARTIBGA SOLISHNING AHAMIYATI: O‘ZBEKISTON MISOLIDA - Islombek Ne’matillayev (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya Ushbu maqolada O’zbekistonning Jahon savdo tashkilotiga (JST) a’zo bo’lish jarayonida subsidiyalar tizimini moslashtirish masalasini o’rganadi. Maqolad JSTning Subsidiyalar va Kompensatsiya choralari to’g’risidagi bitimi talablari, O’zbekistonning amaldagi subsidiyalar tizimi va uni xalqaro talablarga moslashtirish yo’llari tahlil qilingan. JSTga a’zo bo’lish jarayonida O’zbekiston oldida turgan asosiy muammolardan biri - bu milliy subsidiyalar tizimini tashkilot talablariga muvofiqlashtirish ekanligi aniqlangan. Natijalarga ko’ra, O’zbekistonning 193-sonli prezident qarori va 2025-2027 yillar uchun rejalashtirilgan subsidiyalar tizimi JST talablariga to’liq mos kelmasligi mumkin. Xususan, reyting asosidagi subsidiyalar taqsimoti tizimi xalqaro savdo qoidalariga zid deb topilishi mumkinligi aniqlangan. Muammoning yechimi sifatida Janubiy Koreya va Yevropa Ittifoqi tajribasiga asoslangan holda, subsidiyalar tizimini vertikal tizimdan gorizontal tizimga o’tkazish, innovatsion rivojlanish va "yashil" texnologiyalarga yo’naltirilgan subsidiyalarni ko’paytirish taklif etilgan. Tadqiqot natijalari O’zbekistonning JSTga a’zo bo’lish jarayonida subsidiyalar tizimini takomillashtirish bo’yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.