LANDSHAFTLARDA BIOGEOKIMYOVIY AYLANMA HARAKATLAR. LANDSHAFTLARDA MODDA VA ENERGIYA HARAKATI. - Qalandarova Ozoda (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqolada, landshaftlardagi biogeokimyoviy aylanma jarayonlar va ularda modda hamda energiya harakatining xususiyatlari tahlil qilingan. Tabiiy landshaftlar ichidagi o’zaro ta’sirlanish va moddalar oqimi, tuproq, suv va o’simliklar orasidagi bog’lanishlar orqali energiya balansini tartibga soluvchi jarayonlar ko’rib chiqilgan. Aylanma harakatning uzluksizligi va ekologik muvozanatning saqlanishiga biologik, fizikaviy va kimyoviy omillar qanday ta’sir ko‘rsatishi tahlil qilinadi. Landshaftlarning biogeokimyoviy aylanmasi tabiiy resurslarni saqlab qolishda muhim rol o’ynaydi va landshaft ekologiyasi uchun zaruriy mezon sifatida xizmat qiladi.