KOLLEMBOLALARNING MORFOLOGIK TUZILISHIDAN BOSH QISMINING TAHLILI - Atoyeva Dilsora Odil qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Kollembola (collembola, springtails) yer sayyorasining barcha qit’alarida  jumladan  Arktika  va  Antarktikaning  ayrim  hududlarida  yashovchi saprofaglar. Hozirgi kunda kollembolalarning turlar soni 10 mingdan oshadi va yangi turlarning tavsifi tufayli bu ko‘rsatgich doimiy ravishda o‘sib bormoqda [17]. Ular odatda 10 mm dan oshmaydi (odatda 1-2 mm), tanasi, boshqa hasharotlar kabi, bosh, ko‘krak  va  qorindan  iborat.  Shu  bilan  birga,  ular  bir  qator  o‘ziga  xos  strukturaviy xususiyatlarga ega bo‘lib, sakrovchi ayrisi, sakrovchi ayrisini ushlab turuvchi ilgagi va ventral naychasi mavjud. Bu guruhni Entognatha (jag‘li hasharotlar) sinfining bir qismi sifatida qaraladi. Tanasi boshdan, uch juft oyoqli ko‘krak qafasidan va qorindan iborat. Biz tana qismidan bosh qismini tuzilishining tahlilini o’rgandik.