BARQAROR RIVOJLANISHDA SOLIQ TIZIMINING O’RNI - Sanjarbek Xayrullayev (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya:  Barqaror  rivojlanish  hozirgi  kunda  dunyo  hamjamiyatidagi barcha  davlatlar  oldida  turgan  asosiy  masalalardan  biriga  aylanib  ulgurgan  ,  bu iqtisodiy  taraqqiyot,  ekologik  barqarorlik  va  ijtimoiy  farovonlikni  muvozanatlash uchun barcha iqtisodiy sektorlar bo'ylab integratsiyalashgan, aniq rejalarga asoslangan harakatlarni talab qiladi. Shu nuqtai nazardan, soliq va fiskal siyosat foydali instrument hisoblanadi,  lekin  shuningdek  kam  foydalaniladigan  siyosat  vositasidir.  Ushbu tadqiqotda  tadqiqot  adabiyotlarni  ko'rib  chiqishdan  foydalanadi.  Natijalar  shuni ko'rsatadiki,  barqaror  rivojlanishda  soliqlarning  funksiyasini  maksimal  darajada oshirish  uchun  keng  qamrovli  soliq  islohotlarini  o'tkazish  zarur  bo'lib,  ular quyidagilarni o'z ichiga oladi: soliq tizimini soddalashtirish, soliqning progressivligini oshirish, soliq boshqaruvini kuchaytirish, soliq siyosatini ekologik va ijtimoiy siyosat bilan yaxshiroq integratsiyalash.