DIQQAT TURLARI VA XUSUSIYATLARI - O’ralova Iroda Jumanazar qizi; Saniboyeva Sojida Rustamovna; Eshmurodova Mushtariy Jo’rabek qizi; Shomurotov Ulugbek Melikboboyevich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Ushbu maqolada diqqat — subyekt faoliyatining biror obyekt yoki  hodisaga jalb  qilinishi.  U  har  qanday  ongli  faoliyat  samaradorligining  zarur  shartidir.  Bosh miya poʻstlogʻining muayyan joylaridagi optimal qoʻzgʻalish manbalari Diqqatning fiziologik asosini tashkil qiladi. Diqqat ikki turga boʻlinadi: ixtiyorsiz (passiv) Diqqat va  ixtiyoriy  (aktiv)  Diqqat  Ixtiyorsiz  Diqqat  biron  tashqi  sabab  taʼsirida  kishi xohishidan  qatʼi  nazar  hosil  boʻladi.  Bunday  Diqqat  odamdan  iroda  kuchini  talab qilmaydi. Diqqatni jalb qilish uchun qoʻzgʻatuvchining kuchi katta ahamiyatga ega; mas, narsaning chi-royliligi, yorqinligi, oʻtkir hidliligi va b. xususiyatlari