TALABALARNI DISTRUKTIV G’OYALARDAN HIMOYALASHNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - AXMEDOV DAVRON MURODOVICH (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
ANNOTATSIYA Bugungi  kunda  globallashuv  va  raqamli  texnologiyalar  rivojlanishi  bilan  bir qatorda  yoshlar  orasida  distruktiv  g‘oyalar  tarqalishi  ham  kuzatilmoqda.  Ushbu maqolada  distruktiv  g‘oyalar  mazmuni,  ularning  talabalarning  dunyoqarashiga  va psixologik  holatiga  ta’siri  chuqur  tahlil  qilinadi.  Distruktiv  g‘oyalarning  salbiy oqibatlari, jumladan, radikallashuv, ekstremizm, axloqiy qadriyatlarning pasayishi va shaxsiy  munosabatlardagi  buzilishlar  kabilar  ko‘rib  chiqiladi.  Mazkur  jarayonlarga qarshi  kurashda  ta’lim  va  tarbiyaning  roli,  shuningdek,  psixologik  yordam  va pedagogik yondashuvlarning ahamiyati yoritiladi. Maqolada  yoshlarning  ma’naviy  immunitetini  oshirish,  ularni  ijtimoiy xavflardan  himoya  qilish  uchun  ta’lim  muassasalarida  innovatsion  pedagogik texnologiyalarni  qo‘llash  va  psixologik  treninglarni  tashkil  etish  bo‘yicha  amaliy tavsiyalar berilgan. Shu bilan birga, talabalar ongini salbiy g‘oyalardan himoya qilish uchun  shaxsiy  motivatsiyani  kuchaytiruvchi  va  ijodiy  fikrlashni  rivojlantiruvchi metodlar tavsiya etiladi. Maqolada yoshlarni distruktiv g‘oyalardan himoya qilishning muhim jihatlari sifatida quyidagilar ta’kidlangan:   Talabalarga milliy va umuminsoniy qadriyatlarni singdirish;   Ijtimoiy  tarmoqlar  va  media  ta’siriga  qarshi  psixologik  chidamlilikni shakllantirish;   Talabalarning shaxsiy maqsad va orzularini amalga oshirish uchun ularni qo‘llab-quvvatlash. Ushbu yondashuvlar orqali ta’lim jarayonida yoshlarning ijtimoiy barqarorligi va ruhiy salomatligini ta’minlashga erishish mumkin. Maqola talim-tarbiya sohasida faoliyat  yuritayotgan  mutaxassislar  va  pedagoglar  uchun  amaliy  qo‘llanma  sifatida xizmat qiladi.