MIYA VA PSIXIKA - Eshboyevayeva Gulsevarbonu Hazrat qizi; Xushmurotov Davlatnur Normo’min o’g’li; Shomurotov Ulugbek Melikboboyevich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya.  "Miya  va  Psixika"  maqolasi,  inson  miya  va  psixika  o'rtasidagi murakkab  aloqalarni  tahlil  qiluvchi  ilmiy  ishdir.  Maqolada,  miya,  markaziy  nerv tizimining  asosiy  organi  sifatida,  psixik  jarayonlarni  qanday  boshqarishi  va  ularga qanday ta'sir ko'rsatishi o'rganiladi. Shuningdek, psixika, insonning ichki holati, ong va hissiyotlari bilan bog'liq bo'lib, uning miya bilan o'zaro aloqasi yoritiladi. Asar, miya  va  psixika  o'rtasidagi  hamkorlikni,  ularning  bir-biriga  ta'sirini  va  psixologik holatlarni  qanday  shakllantirishini  ilmiy  nuqtai  nazardan  tushuntiradi.  Maqola psixologiya, neyrobiologiya va psixiatrik ilm-fan sohalariga oid yangi tadqiqotlar va kashfiyotlarni ham o'z ichiga oladi.